Nadwrażliwe jelito znane nam potocznie w postaci wzdęć, bólów brzucha czy nieprzyjemnych biegunek. Z pomocą na te dolegliwości przychodzi dieta, którą złagodzimy wszelkie objawy zbuntowanego jelita. Życie w biegu, zła i nieregularna dieta to najczęstsze przyczyny problemów jelitowych. By uniknąć niemiłych dolegliwości jelitowych należy spożywać w regularnych odstępach 4 do 5 małych posiłków. Posiłki spożywamy bez pośpiechu i na siedząco. Gotujemy na wodzie i parze. Jeśli potrawy pieczone to tylko w folii.

Trzeba za to unikać potraw smażonych i grillowanych. Smak posiłków wzbogacamy łagodnymi przyprawami: majeranek, wanilia, bazylia , tymianek itp. Może się okazać , że przyczyną naszych kłopotów jelitowych jest nietolerancja laktozy, gdyż obie przypadłości mają podobne objawy.

Tak, aby mieć pewność, że to nie produkty mleczne są przyczyną problemów wskazana jest 3 tygodniowa ich eliminacja z diety.

Twoi sprzymierzeńcy przy:

-biegunkach:

suchary, graham, kakao na wodzie, gotowane warzywa korzenne

-zaparciach :

pieczywo razowe, otręby owsiane, kompot z suszonych śliwek

-wzdęciach:

świeże zioła(koper,mięta, tymianek)