Jabłko Mięta

wszystko, co nas interesuje!

Zbiór diet, Zdrowie

Zakwaszenie organizmu – czas na zmiany i zdrowy styl życia.

W dzisiejszych czasach pożywienie jest coraz częściej zmodyfikowane, niewiele czasu poświęcamy na to co i jak jemy. Pożywienie i produkty  które kupujemy nie zawsze posiadają wartości odżywcze, takie jakie organizm potrzebuje. Niezrównoważony bilans spożywania produktów o niewłaściwych wartościach odżywczych, konserwanty, spulchniacze, środki aromatyzujące, chemia spożywcza, wszystko to prowadzi do zachwiania równowagi organizmu.

Spożywając dużo produktów mącznych, mięsa, słodyczy, alkoholu i produktów bogatych w tłuszcz doprowadza do gromadzenia się toksyn w naszym organizmie, co prowadzi do zakwaszenia organizmu. Brak ruchu, siedzący tryb życia, stres, palenie papierosów, również powoduje zwiększenie kwasów. Nasze nawyki żywieniowe, styl życia, wszystko to prowadzi do zachwiania równowagi kwasowo- zasadowej, a co za tym idzie do występowania wielu dolegliwości. Organizm nie ma „siły” walczyć, pojawiają się dolegliwości bólowe, zostaje zachwiany, szkodliwe związki zatruwają nasz organizm. Według badań naukowych stan zakwaszenia organizmu prowadzi do wielu chorób, a komórki rakowe w kwaśnym środowisku bardzo dobrze się rozwijają. Jak masową skalą jest zakwaszenie organizmu u populacji, może świadczyć fakt, iż 85 % ludności w Europie dotyka problem zakwaszenia organizmu.

Najczęściej są to ludzie około czterdziestki, wtedy odporność organizmu zostaje zachwiana, a złe nawyki żywieniowe i stres dają o sobie znać intensywniej. Stan zakwaszenia organizmu można sprawdzić poprzez badania laboratoryjne, podwyższony  poziom kwasu moczowego we krwi świadczy o dość poważnym zakwaszeniu. Długotrwały stan zakwaszenia organizmu może prowadzić do poważnych chorób; nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, reumatyzm, nadwaga, miażdżyca. Dolegliwości jakie  towarzyszą zakwaszeniu; chroniczne zmęczenie,  brak koncentracji, zaburzenia snu, bóle mięśni, stawów i kręgosłupa, dolegliwości trawienne. Jak temu zapobiegać i nie dopuścić zakwaszeniu organizmu? Należy przede wszystkim zmienić złe nawyki żywieniowe. Ograniczyć spożycie mięsa, produktów mącznych,  baczniej uważać na to co i jak spożywamy. Warto więcej się ruszać, gimnastyka na świeżym powietrzu, spacery, zadbanie o ogólną kondycję fizyczną. Również ważna jest równowaga emocjonalna, unikanie stresów i pozytywne nastawienie, niezwykle korzystnie wpłyną na nasze samopoczucie. Wprowadźmy zmiany jak najszybciej, zakwaszenie organizmu można zrównoważyć zdrowym odżywianiem i trybem życia.

1 Comment

  1. Magda

    To prawda, sama tego doświadczyłam. Podobno kawa bardzo zakwasza organizm. Jesli chodzi o produkty maczne – najlepiej, zeby, jesli są, byly pełnoziarniste. Wazne jest także ograniczenie cukru i drożdży, więc jeśli pieczywo, to na zakwasie.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén