Papryka, nieocenione źródło witamin, zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, poprawia nastrój, odmładza i rewelacyjnie wpływa na kondycję i koloryt cery. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa. Indianie nazywali ją „indiańskim ogniem”, stosowana była jako afrodyzjak. Do Europy, przywiózł ją Krzysztof Kolumb i początkowo uważano ją za roślinę ozdobną,a później poznano się na jej walorach smakowych oraz zdrowotnych.

Papryka to bogate źródło witamin, szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten, a także i soli mineralnych- potas ,wapń, żelazo i magnez. Witamina A i E, polifenole, kwas foliowy i przeciwutleniacze, wszystkie te dobroczynne składniki znajdziemy w papryce. Mało kto wie, że papryka, to warzywo które podczas gotowania, czy pieczenia nie traci cennej witamiy C.

Rodzaje papryki przede wszystkim zależą od jej koloru- papryka czerwona, zielona, żółta, papryczki chili, jalapeno, generalnie jednak paprykę dzielimy na dwie grupy; ostrą i słodką. O ostrym, bądź łagodnym smaku, świadczą zawarte w papryce kapsaicyny. Im większa zawartość kapsaicyny w papryce, tym ostrzejszy jej smak. Kapsaicyna stosowana jest w farmaceutyce do wszelkiego rodzaju maści i kremów, które mają właściwości uśmierzające ból i rozkurczające, a także w leczeniu schorzeń układu trawiennego.Substancje fitoaktywne, zawarte w papryce mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne jak i świetnie wpływają na układ odpornościowy całego organizmu.

Zawartość witamin w papryce wpływa bardzo korzystnie na nasze ogólne samopoczucie, kondycję układu nerwowego, układ krwionośny, a także na kondycję układu kostnego. Papryka czerwona, doskonałe źródło beta-karotenu i witaminy C- poprawia koloryt i kondycję naszej cery, szczególnie polecana osobom z problematyczną cerą naczynkową. Papryka zielona, zawiera najwięcej witaminy E i kwasu foliowego, jest również niskokaloryczna. Papryka żółta ze względu na zawartość luteiny, znakomicie wpływa na kondycje układu wzrokowego. Ostre papryki- jalapeno, chili, habanero  są polecane przy odchudzaniu, zmniejszają łaknienie i mają właściwości pobudzające przemianę materii.

Papryka to doskonałe i smaczne warzywo, idealna jako przekąska, danie główne, czy składnik do sałatek, a także niezastąpiona przyprawa.