Jabłko Mięta

wszystko, co nas interesuje!

O wszystkim

Lody dla ochłody, chemiczny misz-masz w lodach.

Latem częściej sięgamy po lodowe desery, kawę mrożoną z lodami, czy klasyczne lody z automatu lub wszelkiego rodzaju przetwory z lodami. Żar lejący się z nieba, laba wakacyjna, lody to nieodłączny element urlopu i wakacji. Czy aby jednak zdrowy, czy warto częstować nimi dzieci, co kryje się w pięknych, kolorowych i kuszących swym aromatem lodach?

Jak donoszą ostanie badania, składnik lodów to istna bomba chemiczna. Sztuczne barwniki, konserwanty, ulepszacze smaku, zagęstniki, emulgatory – można by wyliczać w nieskończoność chemiczne świństwa dodawane do lodów. Hitem ostatnich miesięcy jest ujawniony fakt, iż do lodów dodawany jest piperonal, środek dodawany do produktów zabijających wszy, używany zamiast laski wanilii. Lubimy lody smakowe, ale czy aby naturalne składniki nadają im smak którego szukamy? Lody bananowe w swym składzie nie maja bananów, zamiast tego dodawany jest octan amylu- rozpuszczalnik nadający lodom smak bananów. Pyszne lody truskawkowe zawierają octan benzylu również składnik rozpuszczalników, a smak orzechowy uzyskany  dzięki dodaniu aldehydu masłowemu – składniku klejów kauczukowych, z pewnością nie ma zawiera orzechów.

Dlaczego tak się dzieje, że lody zawierają w sobie tak wysoko szkodliwe substancje? Przyczyna jest prosta, termin ważności, jak i koloryt i zapach lodów zachęcających rzeszę konsumentów do kupna. Niesamowitym jest fakt, że w Polsce nie ma przepisów regulujących i zobowiązujących producentów lodów do jasnych i klarownych informacjach na etykietach o wszystkich składnikach użytych w produkcji lodów. W zamierzchłych czasach receptura lodów była prosta; śmietana, jaka, mleko bez konserwantów, cukier i dodatki owocowe bądź inne naturalne składniki nadające lodom odpowiedni smak. Takie lody miały krótki termin ważności i nie kusiły sycącym kolorytem oraz zapachem. Natomiast były smaczne, zdrowe i z pewnością nie zawierały w swym składnie chemicznego śmietnika.

Czym kierować się przy wyborze lodów? Przede wszystkim należy czytać etykiety, mimo iż nie zawsze znajdziemy wszystkich składników w etykiecie, to jednak im więcej ulepszaczy i składników chemicznych, tym gorzej. Najlepszym rozwiązaniem to sprawdzone lodziarnie i cukiernie, gdzie renoma i naturalne przepisy z pewnością właścicielom nie są obce. a i samemu w domu można przygotować pyszne i zdrowe lody z owoców, śmietany i innych naturalnych składników. Świetna zabawa, czas spędzony z bliskimi, a lody, mniam- palce lizać.

 

1 Comment

  1. Very interesting points you have noted, thanks for putting up.Raise your business

Leave a Reply

Theme by Anders Norén