Jabłko Mięta

wszystko, co nas interesuje!

Zdrowie

Jogurt- smaczna i zdrowa przekąska na co dzień

Jogurt, czyli inaczej sfermentowane mleko zawierające żywe kultury bakterii to odżywczy pokarm znany od wieków. Podania ludowe mówią o tym, że  sam anioł zdradził Abrahamowi tajemnicę długowieczności tkwiącą właśnie w jedzeniu jogurtu…

 Cudowne, lecznicze właściwości

Jogurt to produkt spożywczy o wielu walorach zdrowotnych. Spożywanie go głównie jest polecane ze względu na dużą zawartość wapnia potrzebnego do budowy kości, zwłaszcza dzieciom w okresie intensywnego wzrostu. Jogurt to także uniwersalny lek na choroby układu pokarmowego, a problemy z trawieniem są jednymi z częstszych, które nas dotykają. Ich przyczyną jest nagromadzenie się w organiźmie bakterii, które wywołują biegunki. Dostarczenie organizmowi dużej ilości bakterii kwasu mlekowego pozwala na zatrzymanie niekorzystnych zmian w organiźmie oraz uregulowanie procesów trawiennych. W związku z przeciwdziałaniem biegunkom, które często są wynikiem działań bakterii E coli szczególnie korzystnie jest podawać jogurty dzieciom, a także osobom, które wybierają się w dłuższą podróż. Badania dowodzą, iż jogurt w przewodzie pokarmowym działa podobnie jak antybiotyk. Potwierdzono nawet, iż w przypadku wielu chorób działanie jogurtu jest nawet skuteczniejsze niż antybiotyku. Jogurt jest także bardzo skuteczny chociażby w profilaktyce zaburzeń jelitowych, nawet tak poważnych jak rak jelita grubego. Dzięki zawartości w nim tzw. prostaglandynów E2 jogurt przeciwdziała także chorobie wrzodowej. Spożywanie jogurtu jest bardzo korzystne także dla osób, które  piją alkohol oraz palą papierosy, gdyż produkt ten działa osłonowo na żołądek.  Jest on także bezpiecznym środkiem dla osób ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, gdyż obniża poziom złego cholesterolu we krwi, natomiast pomaga zwiększyć poziom dobrego cholesterolu HDL.

Co powinniśmy wiedzieć zanim kupimy jogurt

Jogurt jako produkt spożywczy jest dostępny praktycznie w każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Chcąc go jednak kupić powinniśmy mieć  kilka ważnych kwestii na uwadze. Przede  wszystkim to, iż nie każdy z nich posiada wymienione wyżej właściwości zdrowotne. Zależy to oczywiście od ilości i rodzaju zawartych w nim bakterii. Najkorzystniejszy szczep nosi nazwę L. acidophilus. Na rynku istnieje wiele tzw. ,,pesudojogurtów” czyli porcji mleka, które zostało zakwaszone w sposób sztuczny  a do tego zagęszczane różnymi substancjami chemicznymi.  Jogurtem nie można też nazwać produktu, który podlegał pasteryzacji. Czynność ta bowiem zabija bakterie w nim zawarte,  a tym samym taki napój traci swoje właściwości lecznicze. Przed zakupem więc dobrze jest przeczytać informacje zawarte na etykiecie jogurtu i dowiedzieć się czy zawiera on żywe kultury bakterii.

Jogurt naturalny czy owocowy?

Jogurt dzięki zawartym w nim bakteriom Lactobacillus, powodującym fermentację mleka ma specyficzny smak.  Najzdrowszy jest jogurt naturalny, gdyż nie zawiera on sztucznych aromatów, a także cukru. Można go więc śmiało podawać dzieciom, bez obaw o ich brzuszki. Problem jednak stanowi smak. Wiele osób wybiera jogurty owocowe, bo są one bogatsze w smaku. Gównie dlatego dzieci chętniej sięgają po jogurty owocowe, niż naturalne. Jednak w okresie letnim można połączyć walory smakowe i zdrowotne poprzez dodanie do jogurtu naturalnego świeżych owoców. Wtedy smak takiego jogurtu się poprawi, a dodatkowo jogurt wzbogacony o owoce będzie bogatszy w witaminy.

Jogurt a dieta

Jogurt jest bardzo popularny zwłaszcza wśród kobiet, gdyż głęboko w przekonaniu zakorzeniona jest myśl o jego lekkości i wspaniałych walorach smakowych. Obok owoców jest on też często jednym z częstych składników diet. Jogurt jest dobry w różnych dietach, gdyż jest on nie tylko niskokaloryczny, ale także zawiera mniejszą ilość cukru. A jako, że w swoim składzie ma białko daje uczucie sytości na dłużej. Jedzenie jogurtu w czasie odchudzania jest połączeniem przyjemnego (czyli walorów smakowych) z pożytecznym (pomoc w zmniejszeniu masy ciała, ilości tłuszczu). Szczególnie podkreśla się zbawienne działanie jogurtu dla osób chcących wyszczuplić talię.

Warto więc wprowadzić do codziennej diety jogurt. Przeszkodą może być jedynie nietolerancja laktozy, choć często problemy z przyswojeniem przez organizm mleka nie są jednoznaczne z konieczną eliminacją z diety jogurtu. Jogurt bowiem jest dużo lepiej tolerowany przez organizm niż mleko i trzy razy szybciej trawiony przez organizm.

4 Comments

  1. No dobrze, tylko nie każdy może jeść jogurt, bo różna jest nasza wrażliwość żołądkowa.

  2. a uczuleniowcy? :)

  3. Unikajmy też jogurtów z dodatkiem mleka w proszku, które może się przyczynić do wielu chorób. Większość jogurtów ma ten dodatek, ale na szczęście jeszcze można znaleźć bez.

  4. 1

    If you are going for most excellent contents like me,
    only pay a quick visit this site daily because it presents
    feature contents, thanks

Leave a Reply to Anuluj pisanie odpowiedzi

Theme by Anders Norén