Jabłko Mięta

wszystko, co nas interesuje!

Odchudzanie, Zdrowie

Jak zmniejszyć kaloryczność posiłków? Z nami to prostsze niż myślisz!

Często stoimy przed dylematem jak ograniczyć ilość kalorii danej potrawy, nie tracąc przy tym składników odżywczych. Dlatego też postanowiłam zebrać kilka cennych wskazówek i porad. Do najzdrowszych sposobów na obrobkę termiczną posiłków należą gotowanie na parze lub w małej ilości wody (bez używania takich składników jak tłuszcz, cukier czy też sól), dobrym wyjściem jest duszenie ( bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu), jeżeli jednak nie się bez smażenia to tylko w temperaturze do 250 stopni i bez użycia tłuszczu. Należy pamiętać o tym by do minimum ograniczyć w diecie tłuszcz zwierzęcy. Kaloryczność posiłków jest naprawdę ważna.

Tuczący tłuszcz pochodzenia zwierzęcego należy zastąpić oliwą z oliwek. Przed spożyciem warzywa i owoce dokładnie płuczemy nie należy ich moczyć od tej reguły wyjątek stanowią warzywa strączkowe. Warzywa przyrządzamy na krótko przed posiłkiem ponieważ podwyższona temperatura sprzyja powstawaniu nitrozoamin, czyli szkodliwych związków mogących być przyczyną nowotworów wątroby lub przełyku.

Zamiast cukru warto stosować słodzik, a jeszcze lepiej miód lub syrop klonowy. Do obiadów nie podawajmy sosów i zup zagęszczanych mąką pszenną zamiast nich warto skorzystać z niskoprocentowych śmietan lub jogurtu naturalnego. W praktyce każdą potrawę można przyrządzić tak, by bez większego wpływu na jej smak czy konsystencję miała mniej kalorii.

1 Comment

  1. „Tuczący tłuszcz pochodzenia zwierzęcego należy zastąpić oliwą z oliwek.” – Przepraszam? Każdy tłuszcz jest w nadmiarze tuczący, ten zwierzęcy nie ma na to monopolu. Natomiast tłuszcze nasycone także są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Słodzików nie polecam, tak, jak nie polecam niczego, co jest nadmiernie przetworzone :]
    Pozdrawiam! N.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén