Autorem diety optymalnej jest Jan Kwaśniewski. Warto zaznaczyć, że opracowania przez niego dieta nie jest szybką kuracją odchudzającą , lecz raczej propozycją zdrowego odżywiania się, które powinno towarzyszyć nam do końca życia.

Podstawowym składnikiem diety optymalnej są tłuszcze. Ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy tłuszczami a białkiem oraz tłuszczami i węglowodanami.

Przygotowane zgodnie z zaleceniami doktora Kwaśniewskiego posiłki dostarczają organizmowi dwóch niezbędnych składników: białka zwierzęcego oraz wartościowego tłuszczu. Dieta ta jest pomocna w leczeniu cukrzycy, alergii oraz niewydolności krążenia. Dodatkowo dieta ta pozwala regulować wagę ciała.

Dieta ta wzbudziła sporo kontrowersji, gdyż zaleca się w niej jedzenie tłuszczy. Tłuszcze natomiast zgodnie z innymi dietami należy eliminować z jadłospisu, zastępując tłuszcze zwierzęce roślinnymi. To właśnie produkty pochodzenia zwierzęcego, zawierające duże ilości tłuszczu, są podstawą diety Kwaśniewskiego. W diecie tej zrezygnować należy z chleba, gdyż jest to produkt węglowodanowy. Kwaśniewski zaleca również ograniczenie ilości spożywanych owoców i warzyw, gdyż jego zdaniem zawarty w nich błonnik jest zbędny, zaś cukry – szkodliwe. To jednocześnie jedna z nielicznych diet, w której dozwolona jest kawa (oczywiście niesłodzona). Co więcej, od czasu do czasu dozwolone jest tu picie alkoholu, np. piwa czy kieliszka koniaku. W tej diecie również dozwolone jest jedzenie przed samym snem.