Dieta norweska. O tej mało znanej dotąd diecie, słychać coraz częściej. Nie ma w tym zaskoczenia. Ceniona jest za skuteczność i prostotę stosowania. W diecie norweskiej nie odczuwa się głodu, ponieważ nie jest to dieta polegająca na drastycznym ograniczaniu posiłków. Niestety posiada jedną wadę. Zalecane jedzenie jest bardzo jednostajne i – mówiąc wprost – może się po jakimś czasie znudzić. A ważne jest to, że nie można w tej diecie jeść niczego, co nie jest w niej dozwolone, minusem jest wymóg nie jedzenia kolacji. Jedzenie kończy się więc w czasie obiadu, a więc w połowie dnia.

Pożywienie, które należy w tej diecie stosować to przede wszystkim jajka, warzywa i grejfrut. Celem takiego jedzenia jest przyspieszenie przemiany materii, a co za tym idzie spowodowanie utraty wagi. Istotne w tej diecie jest to, żeby stosować ją tak długo jak trzeba. Nie można jej przerwać, jeśli tak się stanie – należy zacząć ją jeszcze raz.

Dieta cechuje się sporą skutecznością, dlatego warto ją sprawdzić. Przemawia za nią łatwość stosowania, małe ograniczenia dotyczące jedzenia i możliwość stosowania jej dłuższym okresie czasu. Minusem jest monotonia jedzenia, która może czekać osobę, która się odchudza, przez długie miesiące. Rozpoczęcie tej diety warto wiec przemyśleć. Jeśli już tak się stanie – po prostu kontynuować. Ktoś, kto nie przywiązuje wagi do różnorodności jedzenia, z pewnością będzie z takiej diety zadowolony.