Dieta Montignaca jest dietą mało znaną. Szkoda, jest to bowiem dieta, która oceniana jest jako bardzo skuteczna i nie wymagająca wielu wyrzeczeń. W zasadzie trudno oceniać ją przez pryzmat diety, bowiem ograniczeń żywieniowych jest niewiele. Zasada jest jasna – jeść i chudnąć. Twórca diety, doktor Montignac odkrył, że można jeść i chudnąć, ważne jest jednak aby odpowiednio łączyć ze sobą pokarmy. Można jeść do syta, regularnie, lecz zgodnie z planem diety.

Dieta składa się z dwóch etapów. Pierwszy jest etapem, który ma na celu uzyskanie założonej masy ciała. Można spożywać praktycznie wszystko, wymogiem jest aby indeks glikemiczny produktów nie przekroczył w ciągu dnia liczby 50. istotne jest także, aby jeść posiłki regularnie. Po osiągnięciu założonej wagi można przejść do etapu drugiego.

Etap drugi jest bezterminowy, może trwać przez całe życie. Można spożywać prawie wszystko, indeks glikemiczny jednego posiłku nie może jednak przekroczyć liczby 60. Zakazane są cukry, jednak można od czasu do czasu odejść od tej zasady. Zbyt częste odchodzenie od zasad może spowodować wzrost wagi, nie jest to jednak problemem. W takiej sytuacji wystarczy na jakiś czas zastosować żywienie z etapu pierwszego.

Dieta Montignaca jest dietą, która mogą stosować osoby mając problem z przestrzeganiem reżimów żywieniowych. Jest łatwa, ale bardzo skuteczna. Warto się o tym przekonać i sprawdzić jak wygląda stosowanie jej w praktyce. Zachowując łatwe zasady diety bez problemu można zrzucić założoną ilość kilogramów.