Jak wykazują badania, otyłość to jedna z najczęstszych przyczyn cukrzycy. Niestety, choroba ta dotyka coraz więcej ludzi w średnim, a nawet w młodym wieku. Wiele mówi się o kwestii, że prawidłowa dieta jest najistotniejszym elementem walki z tą chorobą. Pozostaje jednak pytanie: jak ją układać?

Na wstępie, należy zaznaczyć, że przy cukrzycy istotne jest regularne spożywanie 4-5 niewielkich posiłków dziennie. Co warto polubić? Na pierwszym miejscu- pełnoziarniste przetwory zbożowe (m.in. pieczywo pełnoziarniste, graham, makaron razowy, kasza gryczana). Dostarczają one węglowodanów, które stopniowo podnoszą poziom glukozy we krwi zapobiegając hipoglikemii. W diecie cukrzyka istotne jest spożywanie tłustych ryb morskich, zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają powikłaniom cukrzycy, np. miażdżycy. Kolejnym elementem wartym polecenia są surowe warzywa korzeniowe i liściaste (szpinak, sałata, marchewka, pomidor itp.). Mają one sporo błonnika, który reguluje poziom glukozy we krwi. Należy także spożywać surowe, niesłodkie owoce oraz bakalie.

Istnieją oczywiście także rzeczy, których bezwzględnie należy unikać w cukrzycowej diecie. Po pierwsze jest to pieczywo pszenne, makarony, ryż, cukier w czystej postaci, miód oraz słodycze. Produkty te szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Bezwzględnie zakazane są tłuszcze zwierzęce, zawierające ogrom cholesterolu. Nie poleca się także spożywania alkoholu.

Wbrew stereotypom, dieta dla cukrzyka nie musi być ograniczona do kilku wybranych produktów. Są jednak bez wątpienia rzeczy, których- jeśli chcemy, aby choroba nie rozwinęła się bardziej- należy unikać. Stosując się do podstawowych zaleceń diety możemy sprawić, że objawy tak poważnej choroby, jaką jest cukrzyca zniwelujemy praktycznie do zera. Dieta dla cukrzyka na pewno pomoże..