Gluten jest białkiem roślinnym znajduje się głownie w jęczmieniu, życie oraz pszenicy. Czyli ogólnie mówiąc wchodzi w skład produktów mącznych. Gluten powoduje, że mąka w kontakcie z wodą staje się kleista. Gluten doskonale nadaje się też jako nośnik dla aromatów. Dzięki swoim właściwościom ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym dodawany jest do jogurtów, przypraw, czekolad, a nawet jako składnik leków. Są dwa uzasadnienia by stosować się do diety bezglutenowej. Pierwszym jest alergia na gluten, która występuje czasowo. U najmłodszych powoduje suchość i swędzenie skóry. Dorośli przy alergii na gluten skarżą się biegunkę wymioty czy katar. Drugim przypadkiem jest celianka czyli trwała nietolerancja glutenu. Celianka charakteryzuje się brakiem apetytu, niedowagą, a u kobiet zaburzeniami miesiączek może powodować też niepłodność.
Przejście na dietę bezglutenową powinno być poprzedzone badaniami lekarskimi np. biopsją jelita. Na diecie bezglutenowej należy całkowicie wyeliminować z jadłospisu pokarmy zawierające gluten. Diety tej nie powinny stosować osoby zdrowe. Ostatnimi czasy pojawiają sie głosy , że dieta bezglutenowa pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Do jej stosownia przyznały się Victoria Beckham, Madonnaa a z polskich gwiazd Patrycja Kazadi. Lekarze nie są jednak tak entuzjastycznie nastawieni jak celebrytki. Są nawet zdania ,że stosujace dietę bezglutenową zdrowe osoby mogą wręcz przytyć! Dzieje się tak ponieważ w produktach bezglutenowych zawarta jest większa ilość tłuszczy i cukrów. Zresztą wzrost wagi ciała nie jest jedynym symptomem u zdrowych osób. Może ona wpłynąć na problemy z wypróżnianiem się oraz spowodować niedobór wiamin z grupy B oraz żelaza.
tyczka
Ja na diecie 14aVital schudłam 6 kg w ciagu kilku tygodni. Jest to dieta pochodzenia wyłącznie roślinnego, oparta na białku sojowym. Sporządza się gotowe posiłki, które zawierają wszystkie substancje odżywcze potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Lola
Celianka??? Co to jest celianka? Kto napisał takie bzdury?