Cytryna to jeden z najpowszechniejszych, ale także najcenniejszych dla zdrowia owoców. Łatwo dostępna, tania,  a przy tym dostarczająca organizmowi wielu witamin od lat króluje w polskiej kuchni.

Popularność cytryny

Walory zdrowotne tego owocu odkryli już rzymianie, którzy w III wieku używali tego owocu jako antidotum na wszelkiego rodzaju zatrucia. Wiara w zbawienny wpływ dla zdrowia cytryn sprawiła, iż sok z cytryn był dodawany do wszelkich potraw rybnych. uważano bowiem, ze sok z cytryn ma możliwość rozpuszczenia kości, jeśli dana osoba zaczęłaby się nimi dławić.

Cytryny dla marynarzy

Cytryny swoja popularność zyskały także, gdy odkryto, że owoce te są cennym źródłem witaminy C. W okresie plagi szkorbutu, choroby, która była wynikiem niedoboru tej witaminy zaczęto masowo pić sok z cytryn. Szczególnie znaczenie miał sok z tych owoców dla marynarzy, którzy miesiącami byli pozbawieni dostępu do swieżych owoców i warzyw, przez co byli szczególnie narażeni na zachorowanie na szkorbut, Zgromadzenie na statku odpowiedniej ilości cytryn stało się więc dla nich priorytetowym przed wypłynięciem w daleki rejs.

Inne walory cytryny

Oczywiście dziś cytryna dzięki zawartości dużej witaminy C, wpływającej na odporność, jest głownie stosowana w okresie przeziębień, gdy potrzeba jest szczególnie zwiększyć swoją odporność na wirusy i różne choroby. Badania naukowe dodatkowo potwierdziły, iż skórka z cytryny, ma działanie przeciwutleniające przez co zwalnia procesy starzenia się. Dodatkowo stwierdzono, że cytryna ma także właściwości grzybobójcze oraz spożywana w dużych ilościach może wpływać obniżająco na poziom cholesterolu. Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, iż przeprowadzone na rybach badania z użyciem cytryn potwierdziły, iż owoc ten działa uspokajająco na system nerwowy ryb.

Cytryna dziś

Obecnie zasięg stosowania cytryn znacznie się rozszerzył. Owoc ten jest nie tylko stosowany w kuchni, ale bardzo powszechnie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym. Chętnie korzystają z właściwości cytryn także osoby trudniące się produkcją środków czyszczących. Odkryto bowiem silne właściwości rozjaśniające cytryn, które wykorzystuje się dziś w leczeniu przebarwień, np, tych powstałych po zbyt długim przebywaniu na słońcu. Roztwór z cytryny jest także chętnie stosowany w pielęgnacji włosów. Płukanie roztworem z cytryny sprawia, ze włosy wyglądają zdrowiej, s błyszczące oraz łatwo się rozczesują. Cytryna ma również właściwości oczyszczające dla tego tez często stosuje się w rożnego rodzaju zabiegach na twarz, także tych mających na celu pozbycie się trądziku. Cytryna jest również bardzo pomocna w zwalczaniu cellulitu oraz odchudzaniu, gdyż oczyszcza organizm z toksyn.

Z powodu tak wielu możliwość wykorzystania cytryn wart mieć zawsze choć jedną w domu, Nawet jeśli bowiem nie mamy pilnej potrzeby wykorzystania jej w celach leczniczych możemy natomiast użyć jej w kuchni i delektować się smakiem wielu potraw urozmaiconych nutką kwasowości.