Kuchnia włoska należy do grupy kuchni, które nade wszystko wydają się być charakterystycznymi dla kuchni kontynentalnych, tuż obok kuchni francuskiej.

Kuchnia włoska wyróżnia się czerpaniem z pokaźnej puli jarzyn i ziół takich jak bazylia, estragon, oregano, pieprz, rozmaryn czy tymianek, a również korzystaniem w sporej ilości z parmezanu. W gastronomii następującej, dosyć nagminnie użytkuje się też olej, cebulę z czosnkiem i pomidory jak również oliwki. Kuchnia włoska za swoja specjalizację mogą uważać przede wszystkim dania mączne, aczkolwiek często pojawiają się niej również  oraz potrawy z ryb i frutti di Mare czyli owoców morza.

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej niejednorodnych kuchni nie tylko w Europie, ale również i na świecie. Można powiedzieć, że w granicach włoskich spotyka się silnie zróżnicowane podejście do jedzenia i rytuału, jakim jest gotowanie. Przykładowo, na północy spożywa się dużo ryżu i polenty, ale znacznie częściej używa się z tłuszczów chociażby masła, natomiast na południu zdecydowanie przeważają przeogromne rodzaje i gatunki past i makaronów, zaś z tłuszczów najczęściej używa się oliwy.

Każdy z kilkudziesięciu okręgów we Włoszech a także multum miast dzierżą własne, indywidualne tradycje kulinarne i takież też kulinarne smakołyki i rarytasy. Przykładowo, Emilia-Romania to ziemia ojczysta dla takich cudów kuchni jak nadziewane kluski, Sycylia oraz Siena w Toskanii to przede wszystkim wielka tradycja deserowa oraz mięs, z kolei strefa Valle d’Aosta to tradycyjne włoskie fondue. Toskańska stolica – Florencja szczyci się sznyclem i całym mnóstwem innych potraw i dań, które są potrawami mięsnymi. Dla odmiany – Turyn kurczakami stoi, a Bolonia znanym na całym świecie, również oczywiście w Polsce słynnym sosem mięsnym (bolognese).

A gdzie w tym wszystkim jest najsłynniejsza na świecie potrawa włoska, po którą sięgają ludzie na całym niemalże świecie, a która zawojowała talerze wszystkich narodów – pizza? Oczywiście w Neapolu:-)

mnóstwo dań takich jak przed chwilą wspomniana pizza, czy risotto albo spaghetti wręcz zawojowało cały świat. Ich droga zaczęła się oczywiście od Stanów Zjednoczonych Ameryki, by stamtąd przedostać się dalej, na skutek wyraźnej ekspansji USA na resztę świata.

Warto również nadmienić, jak wygląda posiłek u Włochów, ponieważ ma on również swój specyficzny, rys, chciałoby się powiedzieć, charakter, różniący się znacznie od rozumienia posiłku chociażby w Polsce czy w Niemczech.

Należałoby zacząć od tego, że Włosi gotować kochają i wszyscy niemalże bez wyjątku gotować umieją. Poświęcają tej czynności wiele czasu i choć w silnie patriarchalnym społeczeństwie włoskim to kobiety więcej stoją w kuchni, to również i mężczyźni mają swoje popisowe dania. Ów patriarchalizm włoskiego społeczeństwa nie jest jednak tak oczywisty jak by się mogło wydawać, bowiem kobiety matki mają niekiedy więcej do powiedzenia niż mężczyźni, nawet jeśli są „głowami rodziny”. Do tej roli predestynuje je właśnie owo gotowanie, dawanie jedzenia rodzinie. Trzeba bowiem pamiętać, że posiłki we Włoszech są celebrowane. Przy jednym stole siada cała rodzina i w tym ferworze i hałasie dzieci i rozmów w szybkim, wydającym się nam jazgoczącym języku włoskim pojawiają się kolejne dania. Bo posiłek włoski to posiłek pełny w każdym tego słowa znaczeniu.

W tradycyjnym rozumieniu jedzenia dla Włochów posiłek to kilka dań, które aby był on pełny, muszą się zdecydowanie pojawić. Aby Włoch był usatysfakcjonowany jedzeniem, na stole musi się pojawić z całą pewnością składa się z antipasto, czyli jakaś lekka przystawka, która ma na celu pobudzić apetyt, ale nie najadać. Danie kolejne to pasta, czyli jakieś danie mączne albo zupa. Odpowiednik naszego pierwszego dania. Z kolei danie drugie to przede wszystkim mięso, ryby bądź drób, koniecznie podawane z risotto albo warzywami.

Jeśli jednak myślicie, że to jest koniec jedzenia to jesteście w błędzie. Często bowiem na włoskich stołach p0jawiają się obok warzyw gotowanych – warzywa surowe w postaci sałatki.

I na końcu obowiązkowy deser – najczęściej jest to ciasto (słynne tiramisu) albo panna cotta.

Nie muszę chyba dodawać, że zjedzenie takich ilości kalorii każdego dnia może się nieco osadzić na biodrach. Czy zatem dziwić teraz mogą widoki krągłych Włoszek? Z całą pewnością nie:-)