Antyoksydanty to związki chemiczne neutralizujące wolne rodniki, tak ważne w walce z upływającym czasem. Antyoksydanty dzielimy na dwie grupy, endogenne- wewnątrz naszego organizmu oraz egzogenne- dostarczane naszemu organizmowi z zewnątrz. Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze to niezmiennie ważny składnik naszego organizmu, który znajduje się pod różnymi postaciami w pożywieniu.

Beta-karoten, witamina E, witamina C, koenzym Q-10, kwercetyna, rutyna to główne antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach. Prawdziwą i rewolucyjną dawkę przeciwutleniaczy możemy sobie zaaplikować, przygotowując koktajl, zwany koktajlem młodości. Koktajl młodości to mieszanka zmiksowanych owoców, zawierających zbilansowaną dawkę antyoksydantów. Składniki dobieramy według uznania naszych kubków smakowych. Owoce zawierające przeciwutleniacze teraz letnią porą są ogólnie dostępne i świeże.

Owoce i warzywa jak wiadomo to samo zdrowie i witaminy, ich spożywanie ma również niesamowity wpływ na nasza cerę, włosy, paznokcie. Bomba witaminowa, odpowiednio i konsekwentnie aplikowana naszemu organizmowi pozwoli zachować nam promienną skórę i młody wygląd. Truskawki,-hit sezonu źródło witamin i minerałów, mają działanie ściągające i bakteriobójcze doskonale wpływają na nasze włosy. Winogrona, zwiększają odporność organizmu, działają ochronnie na skórę i przyspieszają jej regenerację. Słodkie oraz pyszne maliny, następny owoc z grupy bogatej w antyoksydanty, ujędrniają skórę, przeciwdziałają nadmiernej produkcji sebum, wzmacniają naczynia krwionośne. Śliwki również mogą pochwalić się cudownymi właściwościami przeciwutleniającymi, regulują system trawienny, obniżają poziom cholesterolu, doskonale wpływają przy tam na naszą cerę. Wspomnieć należy także o ciemnych borówkach, ich działanie ma na celu usuwanie toksyn z naszego organizmu jak i nadmiar wolnych rodników odpowiedzialnych za kondycję naszej skóry.
Spożywanie owoców i warzyw w większych ilościach wpływa rewelacyjnie na nasze piękno zewnętrzne, ale również redukuje ryzyko zachorowań na mniej i bardziej poważne choroby. Latem mamy większą dostępność do owoców i warzyw sezonowych, wykorzystajmy dobrodziejstwa jakie daje nam natura i dostarczajmy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów zawartych w pożywieniu pochodzenia roślinnego. Z pewnością odczujemy poprawę samopoczucia, a również nasza zewnętrzna aura na tym skorzysta.